Logo Tuinen Vandergucht

Tuinen Vandergucht

Opritten & terrassen

Wie zijn tuin of oprit laat aanleggen besteedt veel aandacht aan de decoratieve waarde. Een tuin of oprit moet meer zijn dan wat verharding en wat beplanting. Daarom moet ook de verharding niet alleen praktisch zijn maar ook bijdragen tot de verfraaiing van het geheel. De keuze van uw verharding bepaalt uiteindelijk ook het uiterlijk van uw terras of oprit. In combinatie met de vorm van het terras of oprit zijn de mogelijkheden en de keuzes haast onbeperkt. Materialen als klinkers, tegels, natuursteen en hout kunnen tot echte kunstwerkjes verwerkt worden. Aan u de keuze.

Zwembaden, zwemvijvers en vijvers

Hoeveel mensen dromen er niet van om een zwemvijver/zwembad te laten bouwen in de tuin. Het is steeds meer en meer een plek waarrond mensen zich verzamelen, waar men afkoeling vindt in warme dagen of waar men tot rust komt. Ook vijvers geven de tuin een meerwaarde, niet alleen voor de tuinbezitter maar ook voor tal van dieren. Voor de technische installatie van zwembaden en zwemvijvers laten wij ons bijstaan door specialisten.

Afsluitingen, scheidingswanden en keermuren

Om de tuin zorgvuldig af te bakenen kan men de keuze maken tussen een open draadafsluiting, vaste open of gesloten panelen. Om hoogteverschillen op te vangen in de tuin maken wij veel gebruik van keermuren. De materialen waaruit ze vervaardigd zijn bepalen mee de sfeer in de tuin.

Groene daken

Bij het bewonderen van een daktuin denk je in de eerste plaats aan een mooie, groene oase vol rust. Maar daktuinen beschermen ook tegen de wispelturigheid van het weer en tegen geluid. Een zwart plat dak kan in de zomer opwarmen tot 80° C en in de winter afkoelen tot –30° C. Dit leidt tot een versnelde veroudering van de dichtingsfolie. Bij dakbegroeiing is dit uitgesloten omdat men minder temperatuurschommelingen heeft en de dakbegroeiing warmte-isolerend werkt.

Een groendak is in ons betonnen landje is eveneens een verademing voor het leefmilieu. De begroeiing houdt et stof tegen, zuivert de lucht, geeft zuurstof en slaat het overtollige regenwater op. Bovendien geeft een groendak ook een meerwaarde aan de gebouwen. Dit systeem komt immers in aanmerking voor nieuwbouw en renovatie, boven garages, op terrassen van flats in combinatie met betegeling, op kantoorgebouwen, op verharde binnenpleinen en patio’s. Ook toepasbaar op hellende daken tot een hellingshoek van globaal 45°. Het allernieuwste snufje is een groendak op een carport.

Men kan niet zomaar onoverdacht aan een groendak beginnen. Eerst en vooral moet men het draagvermogen van de constructie (= de onderbouw) onderzoeken en desnoods verstevigen. De minimaal benodigde dakbelasting wordt bij elk systeem vermeld. Het verdient ook aanbeveling om de bestaande afwatering te controleren. De keuze van het substraat is zeer belangrijk in functie van de beplanting. Bodembedekkers zoals vetplanten hebben maar een laag van 6 cm nodig, gazon heeft 20-30 cm nodig , struiken 30-60 cm en bomen zelfs 60 tot 80 cm. Bij ons bent u op het goede adres om u daarin te laten begeleiden.

Gazonaanleg en beplantingswerken

GRAS ZAAIEN
Een mooi en stevig gazon aanleggen is een uitdagende klus waarbij u zeer nauwgezet te werk moet gaan en waar u het juiste materiaal voor nodig hebt. Vooraleer wij starten met gras zaaien, doen we de nodige grond- en tuinwerken. We spitten, harken en egaliseren de ondergrond en gebruiken middelen om de bodemstructuur te verbeteren. Er zijn verschillende soorten graszaad, zoals zaad voor een schaduwgazon, een siergazon of voor een speelgazon. Dit laatste type gazon kan tegen een stootje en is uitermate geschikt is voor spelende kinderen en huisdieren.

GRASMATTEN LEGGEN
Grasmatten zijn ideaal voor wie geen zin heeft om lang te wachten en snel resultaat wil zien. We kunnen ze nagenoeg het hele jaar door leggen en u hebt meteen na het leggen een dicht begroeide graszode die u snel kan belopen. Bovendien hebt u geen last van onkruid. Grasmatten worden ook vaak gebruikt in kleinere stadstuinen.

BEPLANTINGSWERKEN
Voorafgaand aan de beplantingswerken wordt in een voorbereidende fase het terrein klaar gemaakt. Dit kan gaan van het verwijderen van houterige gewassen en onkruid tot het verbeteren van de bodem met grondverbeteringsproducten, graven van plantgaten of sleuven, noem maar op. Na de beplantingswerken – met onder andere vaste planten, siergrassen, sierheesters, solitairen, bomen, hagen en heggen – egaliseren we het terrein opnieuw en zal uw tuin op enkele jaren volgroeien tot een prachtige oase. Belangrijk is om uw nieuwe planten ook na de beplantingswerken nog een tijdje voldoende aandacht te schenken. Neem gerust even contact op indien u hierover vragen heeft.